Realisatie WZC De Meers

Vernieuwing en uitbreiding woon- en zorgcentrum, administratief centrum en serviceflats.

  • Bouwheer: OCMW Waregem
  • Architect: LOXX architecten bvba

Uitgevoerde werken Winsol:

  • Aluminium buitenschrijnwerk Allura +81
  • Zonweringen
  • Gordijngevels

Het Woon- en Zorgcentrum De Meers is een voorziening van het OCMW van Waregem die aangepaste woongelegenheid wil bieden aan bejaarden en dit ongeacht hun filosofische, ethische, culturele en politieke overtuiging of hun financiële situatie.

In 1996 organiseerde het OCMW van Waregem een ideeënwedstrijd voor de toekomstige ontwikkeling van hun eigendommen aan de rand van de stad.

Na een kandidatuurstelling werden de inzendingen van acht architectenbureaus beoordeeld. Het ontwerp van Luyten & Lens (ondertussen: LLOX architecten) werd als winnaar uitgeroepen omwille van de duidelijke stedenbouwkundige aanpak van een geconcentreerde constellatie van woongelegenheden.

De Meers is een stedelijk project. Door de schaal en de ligging maakt het deel uit van de skyline van Waregem. Het architectuurontwerp gaat uit van een maximale functionaliteit en een actuele vormgeving met een heel tastbaar materiaalgebruik. De nieuwe vleugel van het woonzorgcentrum vormt een eenheid met het bestaande woonzorgcentrum.

De grote concentratie van bewoners per grondoppervlakte verwerken in een huiselijk geheel was dé uitdaging van het project De Meers.

Het gebouw telt zes niveaus. Om het grootschalige van een dergelijk volume wat te beperken, werd er gewerkt met insnijdingen en onderbrekingen in de volumes. Meerdere materialen geven daarin afwisseling. Van het huiselijke aspect van de houten vloerbekleding (laminaat) in de kamers, tot het creëren van een aangenaam leefklimaat met super isolerend aluminium schrijnwerk… Het gebruik van deze specifieke materialen was een zeer bewuste keuze.

Winsol heeft bij dit project niet enkel gezorgd voor het super isolerend aluminium schrijnwerk. Ook de gordijngevels en zonweringen van Winsol dragen bij aan het comfort van de bewoners.