Wat verandert er voor bouwers en verbouwers? Editie november 2018

Ook in 2019 verandert er één en ander op vlak van regelgeving voor (ver)bouwers en huiseigenaars. We zetten de vier voornaamste punten op een rij.

1. Premievoorwaarden EANDIS/INFRAX voor glas

Wie ramen en deuren isoleert en dus het glas vervangt kan daarvoor een bescheiden premie aanvragen via de netbeheerder. De premie bedraagt 10 € per m² en dat blijft hetzelfde in 2019. Er wordt wel een strengere isolatienorm gehanteerd.

De isolatiewaarde van je ramen worden uitgedrukt in U-waarden. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmteverlies. In 2018 mocht de maximum Ug-waarde nog 1,1 W/m²K bedragen. Vanaf 2019 zal dit nog maar 1,0 W/m²K zijn.

Kijk dus goed na of de offerte die je hebt ontvangen de correcte Ug-waarde vermeldt zodat je ook in 2019 nog je premie kunt aanvragen.

Nog geen offerte ontvangen? Vraag hier je gratis prijs aan!

2. De nieuwe Vlaamse renovatiepremie

Op dit moment bestaat er zowel een Vlaamse renovatiepremie als een even Vlaamse verbeteringspremie. Vanaf 1 januari 2019 smelten deze samen tot een vernieuwde renovatiepremie die flexibeler zal zijn. Gezinnen met een bescheiden inkomen zullen nu de aanvraag kunnen opsplitsen en de werken gefaseerd laten verlopen. De investeringen kunnen dus gespreid worden zodat meer mensen een aanvraag zullen kunnen indienen en hun woning verbeteren.

Ook voor alleenstaande ouders worden de regels versoepeld, zodat ook zij sneller in aanmerking komen voor de renovatiepremie.

Meer informatie over deze nieuwe regelgeving vind je hier.

3. Introductie woningpas

De Vlaamse overheid werkt op dit moment aan een 'woningpas': een soort elektronisch paspoort van je huis. Eigenaars en bewoners krijgen zo toegang tot alle informatie die er over hun huis beschikbaar is: facturen van investeringen, plannen, onderhoudsattesten, ...

De woningpas kadert in het Renovatiepact, dat bedoeld is om de renovatiegraad van Vlaamse woningen omhoog te krijgen. Tegen 2050 zou elke bestaande woning of appartement even energiezuinig moeten zijn als een nieuwbouwwoning.

Bekijk hieronder het filmpje of surf naar de website van de Vlaamse overheid voor meer informatie!

4. Dubbel glas verplicht in huurwoningen vanaf 2020

Verhuur jij een huis? Dan zul je vanaf 2020 verplicht worden om alle ramen te voorzien van dubbel glas. De 'minimale glasnorm' deelt dan strafpunten uit voor alle vensters met enkel glas. Bij een teveel aan strafpunten zal de woning niet langer verhuurd mogen worden.

Maar zo ver hoeft het niet te komen natuurlijk? Bij Winsol kun je zeker terecht voor voor goed geïsoleerde ramen en deuren die voldoen aan de strengste eisen op vlak van EPC- of EPB-regelgeving. En dat allemaal zonder dat het je een arm of een been hoeft te kosten. Zo investeer jij ook in de toekomst. Niet enkel in die van jezelf, maar ook in die van de generaties die na ons komen.

Maak snel een afspraak in een showroom in jouw buurt!

Recent nieuws

pvc vs aluminium ramen en deuren welke kiezen

PVC of aluminium ramen? Welk materiaal kiezen?

Op zoek naar nieuwe ramen en deuren? Dan duurt het niet lang voor je je de vraag stelt: kies ik voor aluminium of pvc profielen? Bij Winsol helpen we je alvast bij de keuze!

PVC of Aluminium? Winsol maakt kiezen makkelijk!
Winsol SolarFix voorzetscreen vs. SolarBox voorzetrolluiken

Screens of rolluiken – Welke voorzet zonwering voor je bestaande ramen?

Wat is het verschil tussen voorzet screens en rolluiken als zonwering? Wanneer kies je voor SolarBox rolluiken en wanneer passen SolarFix screens beter bij jou?

We helpen je op weg!
webinar Batibouw isolatienormen

Webinar isolatienormen 2021 - Batibouw virtueel

Aan welke isolatienormen moet je renovatiewoning of nieuwbouw anno 2021 voldoen? Dat kom je allemaal te weten tijdens de gratis webinar 'Klaar voor de isolatienormen van 2021?' van Winsol.

Meer lezen
Terug naar het nieuwsoverzicht