Winsol wave

Energiezuinig bouwen met BEN

Heb je bouwplannen? Bouw nu al BEN en kies voor een bijna-energieneutrale woning. BEN-woningen verbruiken weinig energie en de energie die nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Dankzij een lage energiefactuur betalen de extra investeringen zichzelf terug.

Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, en zelfs in heel Europa. Een nieuwbouwwoning moet dan een E-peil halen van E30 en aan een aantal isolatie-eisen voldoen.

Waarom BEN?

De komende jaren zal het E-peil verder dalen, tot E30 in 2021. Vanaf 2016 moet elke nieuwbouwwoning een E-peil van 50 halen, in 2018 zakken we naar E40 en in 2020 naar E35. Wil je dan ook nog een woning hebben die aan de nieuwste eisen voldoet, dan is de keuze voor BEN vandaag al de slimste keuze.

De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Bovendien wordt iedereen die beter doet dan de norm extra beloond. In 2015 kan je voor een BEN-woning een premie aanvragen van minstens 1800 euro. Daarbovenop krijg je 100% korting op de onroerende voorheffing. Let op: premies kunnen wijzigen, ontdek via de premiemodule voor welke premies en kortingen je in aanmerking komt. De korting op de onroerende voorheffing krijg je automatisch het jaar na het indienen van je EPB-aangifte.

Ook bij je bank kan je als BEN-bouwer extra voordelen krijgen. Je woning heeft immers een hogere marktwaarde en je betaalt elke maand minder energiekosten dan eigenaars van een klassieke woning. Daarom kunnen sommige banken een extra voordelig BEN-krediet aanbieden. Ontdek welke banken dit voordelig tarief aanbieden.

Aan welke eisen moet je BEN-woning voldoen?

Je BEN-woning zal minimaal aan de volgende isolatie-eisen moeten voldoen om het BEN-label te kunnen behalen:

Beglazing Umax: 1,1 W/m²K
Ramen (glas + kader) Umax: 1,5 W/m²K
Muren, daken en vloeren Umax: 0,24 W/m²K
Deuren en poorten Umax: 2,00 W/m²K

Daarnaast moet je BEN-woning minstens 10 kWh/m² hernieuwbare energie produceren, via volgende opties of een combinatie er van:

  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Biomassaketel
  • Aansluiting op stadsverwarmings- of stadskoelingsnet
  • Deelname aan een provinciaal project voor hernieuwbare energie (participatie)

Enera+ PVC ramen en deuren

Superisolerend Enera+ PVC schrijnwerk voldoet aan de BEN-normering. Dankzij het 5-kamerprofiel met Thermacore technologie levert Enera+ uitstekende thermische en akoestische prestaties. Enera+ behaalt een gemiddelde Uw-waarde van passiefbouw, namelijk 0,8 W/m²K. Enera+ met performante beglazing is uitermate geschikt voor de nieuwe E50 normering in 2016 en mits toepassing van performantere beglazing voor alle strengere gekende normeringen die zullen volgen tot 2020.

In combinatie met een performante beglazing behaalt Enera+² zelfs Uw-waardes van 0,65 W/m²K*. Het systeem is daarmee uitermate geschikt voor passieve huizen en energieneutrale woningen.

Het Enera+ systeem is ontworpen voor het toepassen van zowel dubbele beglazing als driedubbel glas tot glasdiktes van 55mm.

Wil je meer informatie over Enera+, dan kan je terecht bij de Winsol expert in jouw buurt. Vraag vrijblijvend advies en laat je inspireren door ons uitgebreid pakket aan kleuren.

Winsol biedt trouwens veel meer aan dan PVC schrijnwerk. Ontdek ook ons uitgebreid assortiment aluminium ramen en deuren, rolluiken, poorten, zonweringen, terrasoverkappingen en raamdecoratie. Een totaalpakket aan energiebesparende producten die bovendien kwaliteit, design en innovatie uitstralen.

Vraag gratis advies rond BEN-woningen

Recent nieuws

Rolluiken Winsol 1

Rolluiken? Meer voordelen dan je denkt!

Denk jij dat rolluiken passé en ouderwets zijn? Wel, dat heb je helemaal mis! Bovendien zorgen rolluiken voor extra isolatie, privacy én veiligheid. We zetten hieronder nog even 6 onverwachte voordelen op een rijtje.

Ontdek de 6 voordelen van rolluiken

SCREENS: controleer de lichtinval én je privacy

Je kunt er niet naast kijken: screens zijn al een tijdje ‘hot’ in zonweringsland. Vreemd is dat niet, want screens bieden niets dan voordelen. We zetten ze voor jou graag op een rijtje.

Screens: bescherm je privacy en controleer je lichtinval

Isoleren begint bij je garagepoort

Een super-geïsoleerde garagepoort, waar is dat goed voor? Je krijgt je energieverbruik onder controle, beschermt je spullen beter en verbetert de EPC-score van je huis! Lees snel verder ...

Ontdek onze super-isolerende garagepoort!
Terug naar het nieuwsoverzicht